Videregående pilates kurs (PILATES 2) - Sandnes

Skrevet av: Kristin, publisert 30.07.2013

Tid: Mandag: 18:15-19:15, torsdag: 15:45-16:45 og 17:00-18:00

Sted: Beryllveien 2b, 4318 Sandnes. Link til kart her 

Instruktør:  Fysioterapeut Kristin Hagland 

Kontakt:  kristin@helse-fokus.no / mob.nr 971 96 699

Pris. 2300.- for 12 ganger

Påmelding

 

For mer info vennligst klikk på "les mer" nedenfor.

Vi kjører tre sesonger i året. 

 

Høst -vinter og vår- hver sesong på 12 uker. Tidvis faller det helligdager innenfor en sesong, disse regnes ikke med i uketallet. Vi følger i hovedsak skoleruten og det er derfor kursfri en lengre periode i sommerferien.  

Du kan lese mer om pilates under bildet.

 

 

 

MÅL MED KURSET

Disse kursene går over 12 uker. Vi bygger videre på de øvelsene som er lært ved et nybegynner kurs og en har her muligheten til å oppnå en dypere forståelse av den teknikken som blir anvendt i Pilates. Det blir fokusert mer på utpust og en kan tilpasse øvelsene slik at de blir mer eller mindre utfordrende alt etter nivå på deltagere. Kurset har allikevel i det hele en høyere belastning og intensitet. Det er også mulighet til å bruke håndvekter for å øke belastningen ytterligere på øvelsene for de som ønsker det .

 Alle øvelser foregår på matte. Mange opplever en større effekt av treningen på et videregående kurs, da en kan jobbe mer kvalitativt med utførelsen av øvelsene.

 

HVA ER PILATES:

Pilates er en type trening hvor målet er å få en sterk og bevegelig rygg. Øvelsene utføres i et rolig og kontrollert tempo hvor korrekt bruk av pust er avgjørende for ønsket resultat.

Det handler om å styrke den indre støttemuskulaturen, eller kjernemuskulaturen som den også kalles, som sitter som et korsett rundt bekken, rygg og mage. Det å ha en sterk støttemuskulatur er viktig for å kunne bære kroppen på den mest hensiktsmessige måten.  

En avgjørende del av Pilates er bevissthet, eller konsentrasjon under treningen. Dette skiller treningsformen fra konvensjonelle treningstyper.  Joseph Pilates sa: ”det spiller ingen rolle hva du gjør, hovedsaken er hvordan du gjør det”Dette forklarer hvordan Pilatesmetoden vektlegger kvalitet i bevegelsen. Ved å fokusere på hvordan øvelsene utføres, utvikler en dermed en økt kroppsbevissthet og kan derfor få et bedre utgangspunkt til å korrigere uhensiktsmessige holdningsmønstre hos en selv.  Vår erfaring er at utøverne etter hvert blir flinke til å kjenne selv ”hvor en har” skuldre og rygg og får med dette en bedre kroppsholdning.

Pust er en vesentlig del av treningen og er integrert i hver bevegelse. Ved å bruke pusteteknikkene riktig understøtter det bruken av de dype stabiliserende musklene, samtidig som det også bidrar til en avslappende følelse av kropp og sinn.  

Nøkkelelementene i Pilates:

  • å forlenge korte muskler og styrke svake muskler
  • å forbedre bevegelsenes kvalitet
  • å fokusere på kroppens kjernemuskulatur for å oppnå økt stabilitet
  • å la pusten jobbe i samsvar med bevegelsene
  • å kontrollere selv de minste bevegelser
  • å forstå og forbedre en god kroppsmekanikk
  • å oppnå mental avslapning

 

HVORFOR TRENE PILATES:

Et overordnet mål ved å trene Pilates er å få en god helse både fysisk og mentalt.  Joseph Pilates fokuserte på at ved å bruke Pilates metoden regelmessig, ville en i sin helhet kunne oppnå en bedre helse. Vi ønsker å understreke at i våre grupper vektlegges helsegevinsten ved å trene Pilates, kontra fokus på utseende og ”synlige” magemuskler. Det er en treningsform som betrakter hele kroppen i stedet for bare noen områder. Ved å integrere pust og bevegelse i en bevisst utførelse ønsker en å oppnå en følelse av ro og tilfredshet både under og etter trening.

Ved å trene Pilates hos oss kan en oppnå:

- mental avspenning og dermed bedre stressmestring

- økt kroppsbevissthet og dermed en bedre kroppsholdning

- sterkere og smidigere muskulatur og dermed en mer hensiktsmessig bruk av kroppen

- økt kunnskap omkring pusteteknikker og hvordan bruke pusten bevisst

- fokus og konsentrasjon omkring bevegelse og dermed en økende blodforsyning til både hjerne og muskulatur lokalt (”holder de små grå i sving”)

- en bedre velvære følelse av å få jobbe aktivt med muskulatur som lett  ”glemmes” i dagliglivet

 

For å ha effekt av Pilates øvelsene kreves det at en trener regelmessig. For nybegynnere holder det de første ukene å trene en gang i uken, men etter hvert vil en få en bedre utførelse, forståelse og dermed bedre effekt om en trener mer enn en gang i uken. Det trenger ikke være mer enn 10- 15 minutter et par dager i uken utenom hovedtreningen som er på en time.

Av å trene regelmessig kan en oppnå økt utholdende styrke i den dype stabiliserende muskulaturen. Det betyr at en vil kunne være bedre rustet til å tåle fysiske belastninger og utfordringer som kroppen måtte møte gjennom hverdagslige aktiviteter.

 

HISTORIKK:

Pilates navnet har sitt opphav fra mannen som var initiativtakeren til denne treningsmetoden, Joseph Hubertus Pilates. Han ble født i Tyskland i 1880, og som barn led han av astma, engelsk syke og revmatisme. Det var dette som etter hvert drev han på en søken etter å finne en metode som kunne forbedre hans fysiske helse. Han fokuserte på idrett som en måte å bygge opp sin fysiske helse på, og han praktiserte selv blant annet skiløping, kroppsbygging, yoga og turn.  Pilates var særdeles inspirert av treningsformer fra Østen, som bl.a. yoga og ulike typer selvforsvars systemer. Det er med utspring i dette at han selv utviklet sin egen metode, Contrology, som han kalte Pilates metoden.  

Han flyttet til England i 1912 og her tjente han til livets opphold som blant annet profesjonell bokser, sirkusartist og som trener i selvforsvar ved politiskolen og Scotland Yard. På grunn av hans tyske statsborgerskap, ble han da 1.verdenskrig brøt ut internert i en arbeidsleir ved Isle of Man. Her utviklet han øvelser som han praktiserte selv, og på sine medfanger, for å holde seg og dem sunne og friske.

Da han ble løslatt returnerte han til Tyskland hvor han forsatte å utvikle metoden sin. Han traff en mann som skulle bli svært innflytelsesrik innen den moderne dansens verden, Rudolf von Laban. Sistnevnte var grunnleggerne av en metode for dansenotasjon som han kalte ”laban-notasjon”, og han inkorporerte noen av Joseph Pilates’ øvelser i undervisningen sin. Dette gjorde også andre berømte dansepionerer som blant annet Hanya Holm, Martha Graham og George Balanchine.

I 1926 ble Pilates beordret til å trene opp den tyske hæren, og uenig som han var i de politiske og sosiale føringene i Tyskland, forlot han sitt fødeland og flyttet til USA. Her møtte han sykepleieren Clara, som han senere giftet seg med og sammen åpnet de et treningsstudio i New York. Dette treningsstudioet lå i samme bygning som New York City-balletten. Danserne her ble tiltrukket av hans treningsmetode da de så at denne type styrketrening var særlig forebyggende for de vanligste type skadene de pådro seg.  Etter hvert strømmet skuespillere og idrettsfolk, samt rike sosietetsfolk til Pilates’ studio for å lære hans unike måte å styrke kroppen på uten å bygge opp en omfangsrik muskulatur.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OKDenne siden benytter cookies
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å bedre din brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler . Detaljer